четвер, 12 жовтня 2023 р.

Рік творчості з "Великим Києвом": робила, що могла

Зранку у жовтні 2022 прийшла звістка про масовані ракетні обстріли Києва з пораненими, руйнуваннями мосту Кличка, розбитими вікнами і поруйнованими стінами будівель музеїв та навчальних закладів, руйнування квартири в однієї з моїх давніх знайомих-колег. Таким був той перший день. Тоді росіяни розпочали масовані ракетні атаки, які тривали всю зиму і позбавляли світла киян. Перший день атак. На цьому тижні рік, як я творю разом з "Великим Києвом". 

Думаю, що багато хто за рік зробив в рази, а може в десятки разів більше. Але старалась, як могла.

Зробила 4 серіали. От про них і розкажу.

Київщина непереможна

Осінь минулого року була багата на історії героїв, які брали участь в деокупації Київщини. 

За літо багато колег-телевізійників назнімали історії про визволення регіону. Щодня з'являлися нові і нові, Багато тільки анонсувалося. Тому я вирішила зробити карту героїв про кожен населений пункт. 

Це виглядало так: я шукала крок за кроком населені пункти, де відбувалися події окупації, а потім деокупації. Хронологічно і крок за кроком. Для мене самої це було подорожжю і великим відкриттями сміливості та відданості людей. Це болісно слухати свідчення людей, які переживали окупацію та перенесли страждання. Але це і обнадійливо бачити бажання людей іти до перемоги. 

Такі історії (уже зібрані заголовки з багатьох матеріалів) можна почитати за посиланнями: 

Київ від початків

Неможлива самоідентифікація без знання історії. Тому мені хотілося показати киянам, нащадками яких людей вони є. Про тих, хто будував культуру і цінності, на що опиралися предки, які здібності мали, та яку силу передали цій землі. 

Вийшло 16 публікацій від початків - тобто до Київської Русі, часи князювання могутніх та історія столиці. Найсвіжіша публікація з серії нижче. Якщо перейдете за посиланням, побачите посилання на решту статей з серії

Київ від початків: Під час будівництва підземки знайшли двір предків часів Київської Русі – як він виглядав

Бізнес, що відмовився або продовжує годувати окупанта

Ця тема якось сама зайшла і з часом я навіть здивувалась, що вийшло так детально. Тут не варто пояснювати - коли весь край по копійці збирає на дрони, не варто годувати бюджет окупанта. 

Останнім про вихід з російського ринку на цьому тижні повідомив Київстар. В публікації є деталі і про інші проблематичні бізнеси та торгові марки. 

Холдинг, якому належить Київстар черед понад півтора роки повномасштабного вторгнення вийшов з ринку Росії

Ще слідкувала за подіями в Білорусі, яка межує з Київщиною. Виглядає, що небезпека, якою погрожував ворог з півночі, станом на зараз дещо відступила. А ще, що цінно - в білорусі є люди, які пішли до в'язниці, однак боронили Україну, вивішували синьо-жовті прапори, проголошували в присутності великої кількості людей "Слава Україні". Уже цієї осені коротко написала про деяких із них. Хоч бачила  напевно понад сотню історій за увесь цей час. Дуже коротко про деяких з них тут:
По той бій кордону: білоруси, що потрапили до СІЗО, підтримуючи Україну

А ще були новини, які просто змушували усміхнутись - про Кота Степана, Собаку Патрона та ховраха-шпіца, який бігав в одному з районів Києва. 

Побільше нам хороших новин. 

Немає коментарів: