субота, 14 жовтня 2017 р.

5 дарів Отця, як 5 пальців. З книжки Яна Кручинського

Наше покликання базується на дарах, які маємо від народження, або які отримали. Священик о. Ян Кручинський в своїй книжці «Від нарікання до свободи» порівнює дари, як 5 пальців на долоні. Де кожен особливий.

Автор виділяє дари Отця, дари Сина і дари Святого Духа. Цитую перші.

5 дарів Отця:

ПЕРШИЙ дар Отця – це  люди, «які бачать широко». Група людей, які становлять може «20 відсотків людства». Ототожнена з першим даром, група цих людей має здатність до синтетичного мислення, не розмінюється на деталі. Про таких кажуть: «Бачить ліс, але не бачить дерев». 

На футбольному полі – це гравці центра поля, півзахисники, «плеймейкери» (від англ. play гра, make робити, тобто «творці гри»), котрі бачать гру в цілому. В бізнесі це, звичайно, керівники, які займаються стратегією фірми. Вони можуть охопити справи всього підприємства і його навколишнього ринкового оточення. В науці вони мають міждисциплінарний підхід – завжди розглядаючи повноту всіх потрібних знань. 

Важливим є те, що цей дар не залежить від віри, він просто є в певних людях. Деякий процент людей мають його в значній мірі, в чому не складно переконатись, дивлячись на сучасний світ, на підпорядкування людей успіху.

ДРУГИЙ дар – «остаточний». Він є природною здібністю, основою для складу пророка. Цей дар даний людям Небесним Отцем незалежно від їхньої віри. Це вміння остаточного вирішення питання, без довгого роздумування. 

В спорті це тенісисти або гонщики. В бізнесі це ті, що швидко приймають рішення в складних ситуаціях, в науці це особи, які вміють легко формулювати тези, в буденному житті – це люди інтуїтивні, котрі вміють швидко зрозуміти інших людей і, наприклад, легко зробити вибір під час закупів в магазині.

ТРЕТІЙ дар має «той, хто бачить далеко»: відкривачі, дослідники, які проходять без труднощів там, де ще ніхто не ходив і не був. Позначимо їх на внутрішній частині середнього пальця. Це Магелан, Марко Поло, Колумб. Вони вже є там, де їх ще не посилали, завжди знають, де можна щось дешево купити і швидко продати. 

Серед артистів це ті, що шукають нових форм, а в повсякденності – це особи, які люблять зміни, подорожі, не засиджуються на одному місці. Як уже сказано раніше, цей дар Отця мають як віруючі, так і невіруючі як фундамент наступних дарів.

І що ти скажеш на це? Виснажують тебе поїздки чи пізнавання невідомих країн? Не переживай, це ще не кінець роздавання дарів.

ЧЕТВЕРТИЙ дар – це «людина сердечна», це наші бабусі, які слухають без нарікання, це наші сімї, це люди, які дбають про внутрішню красу дому або порядок в автомобілі. Це особи, як раніше було сказано, віруючі і невіруючі, котрі можуть вислухати тебе з терпеливістю і пригорнути. 

В спорті це тренери, в школі – вихователі, серед артистів це естети, архітектори, в бізнесі це керівники, які нас підтримують, а в повсякденні це особи, які люблять порядок і мир в оточенні, зазвичай добрі організатори. Нанесемо цей дар на першу, рахуючи від середини долоні, частину підмізинного (сердечного) пальця.

ПЯТИЙ дар це – «учитель». Нанесемо його на внутрішню частину пятого пальця. Як цей дар розпізнати? Напевно, найпростіше. Мають його, як завжди, віруючі і невіруючі. Починається все з того, що якась дівчинка не знає, як написати слово «дзиґа», тоді бере словника і його гортає – інші просто пишуть з пам’яті, а вона мусить знати напевно. 

Цей дар характеризує людину, котра сидить за читанням книжок, любить поглиблюватись в одну тему, і так до кінця. Вистачить тільки побачити когось в роботі з джерелами інформації, з оригінальними текстами, підшитими в архівах, з недоступних бібліотек, і т.ін. 

В науці це аналітик, який хоче дослідити глибину проблеми, фізик-практик (на відміну від теоретика), в бізнесі це експерт, спеціаліст, гарний службовець, а в повсякденні це особа педантична і скурпульозна.


Уривок з книжки «Від нарікання до подяки» о. Яна Кручинського (ks. Jan Kruczyński), ідея перекладу з польської о. Матей Стибурзький (OFMCap)                   

Немає коментарів: