вівторок, 1 грудня 2015 р.

Чому я продовжую боятися психологів

Так склалося життя, що мене оточує багато людей, які всерйоз займаються психологією, консультують людей, витягують багатьох із серйозних халеп, для яких порятунок душ – справа життя. Але водночас маю стійкий страх перед людьми цього, пролюдського, ремесла. Передовсім говорю зараз не про участь у терапевтичних зустрічах чи консультаціях, а про звичайні людські, дружні, любовні, сімейні стосунки.

Причина перша:  коли розмовляю у побуті з людиною-психологом, мені здається  що зараз вона все про мене знає. Або, як мінімум, думає, що все про мене знає. Це як лікар-уролог, який дивиться на синці під очима у співрозмовника і одразу в курсі, що у цього співрозмовника не так зі здоровям. Ну, якось не дуже хочеться завжди бути в УЗД-кабінеті та просвічувати свої нутрощі. 

Причина друга: боюсь побічних ефектів після якогось напруженого консультування друга-психолога. Ну, бо він то думає, що знає всі техніки, як оборонятися від неадекватних пацієнтів, як не перейматися їхніми проблемами і як так реагувати, щоб проблеми клієнтів шерифа не цікавили. Але то він так думає. Я, чесно кажучи, трохи сумніваюсь. Тому хто знає, що можна чекати від такого психолога-друга.

Причина третя: коли маєш справу з психологом, ніколи не знаєш, коли він ще твій друг, а коли він уже забув, що ви п’єте свій чай і починає своє консультування. А тебе, може, на цьому етапі цілком влаштовують твої страшні психологічні недоліки і навпаки тобі здається, що це твої сильні сторони, які приваблюють інших. Бо кому, скажіть чесно, подобаються ідеальні люди? Я, наприклад, завжди коли закохуюсь, спочатку захоплююсь недоліками характеру, а потім до мене доходить, що «этот парень вообще-то ничего».

Причина четверта:  психологи – це люди, які живуть у постійному режимі терапії. І якщо звичайна людина, вона собі як людина – познайомився з нею ще десь школярем чи студентом, зустрічаєш через десять років – і все легко і зрозуміло – ті ж самі недоліки, ті ж сильні сторони, ну хіба полисів на лобі трохи чи пузо наростив, а так – людина як людина. Психолог – то особлива каста. Бо хто його знає, в якого динозавра він реформується після сотої терапії. Тому вийти заміж за таку людину – це потрійний ризик. Але і то не так страшно, бо багато психологів так задоволені собою і своїм прогресивним розвитком та роботою над людьми, що через кілька років роботи можуть відкрити, що і одружуватись їм не треба – авжеж життя дало їм все, що треба. Бо ж тільки дурень одружується виключно заради фізичного сексу. А все решта в цих людей і так є.

Причина п’ята:  друг-психолог – це така людина, що не ходить поодинці. І подружитися з одним психологом означає, що тебе будуть оточувати десятки, а то і сотні психологів з усіма описаними вище особливостями і схильностями безперервного консультування, терапії та спонукання до особистісного росту. Витримати такий наплив консультантів і розпізнати своє особисте бажання – справа не з простих.

Для балансу думок зазначу, що справді, психологи – люди чоловіколюбні. Вони всім бажають добра (якщо, звичайно, не втомлені J). Чоловіки-психологи зазвичай мають агресивну здатність пошуків можливостей заробітків, жінки-психологи, якщо на них не надто авторитетно впливають чоловіки-психологи, навіть дуже симпатичні персони, які знають цінність жіночої краси, розбираються в стилях та тенденціях. А навіть якщо не розбираються в стилях, то підсвідомо знають що б таке вбратися, щоб люди, які їх зустрічають, отримували моральне задоволення.

Ще я останнім часом трохи агресивно роблю експерименти, в тому числі психологічні, але про них поки не розкажу, бо я не є професійним психологом і результати дослідження теми не стосуються.   

Немає коментарів: