четвер, 27 листопада 2014 р.

Господь готує для нас землю справедливості і щастя – Папа Франциск


Святіший Отець під час загальної аудієнції 26 листопада розповів про захопливу перспективу переображення людства в кінці віків та запросив молитися за «візит Петра до брата Андрія». Так назвав свій майбутній візит до Туреччини.

Цього разу – у період після Візиту до Страсбургу та напередодні відвідин Туреччини -  промова Папи була проголошена у вичурних тонах, але повна реалізму, побудованого на біблійних правдах віри.  

В кінці віків світ не буде знищено: відкуплення Боже оновить не лише людину, а й землю і обшир істини, справедливості і краси, - передає слова Папи Радіо Ватикану.

Небеса і земля, і кінець часів: ось уже два тисячоліття людина намагається зняти опону з таємниці і відповісти на запитання, що буде після того, як усе закінчиться. Коли відбудеться цей кінцевий перехід? Яким буде новий вимір, у який увійде Церква? Яким тоді буде людство і творіння навколо?

Відповідь церкви така: ніхто не знає про це з упевненістю і ясністю. Папа процитував Другий Ватиканський собор, конституцію «Радість і надія», в якій говориться, що дещо ми вже знаємо завдяки Одкровенню Ісуса Христа, а саме те, що Бог готує для нас «нову землю», землю справедливості і щастя:

«Це не стільки місце, скільки стан душі, при якому наші найглибші очікування здійснюються у надлишку, а наше буття, буття творінь і чад Божих досягне повної зрілості. Ми, врешті, зодягнемося в радість, мир і любов Бога в повноті, без будь-яких обмежень, опинемося віч-на-віч з Ним! Як прекрасно думати про це, думати про небеса… Адже всі ми опинемось там, наверху, - всі. Це прекрасно, це додає душевних сил».

Поки що,  між тими, хто вже досяг небес, і тими, що живуть на землі існують особливі тенета спілкування:

«В цьому задумі радісно усвідомлювати, що існує певний наслідковий зв'язок і глибинне спілкування між небесною Церквою і тією Церквою, яка поки що подорожує по землі. Так, в християнській візії йдеться вже не про різницю між померлими і живими, але між тими, хто в Христі, і тими, хто не в Ньому! Це – визначний момент, який воістину вирішальний для нашого спасіння і для нашого щастя».

Потім Папа Франциск звернув увагу на новизну, яка очікує нас на відкупленій землі. Ця новизна в тому, що і Всесвіт буде звільнений від слідів зла і смерті:

«Те, що вимальовується як здійснення преображення, яке насправді здійснюється починаючи від смерті і воскресіння Христа, - це і є нове творіння; сотворіння світу з усім, що нас оточує, не буде зведено на манівці, але всяка річ буде приведена до повноти буття, істини і красоти. Таким є замисел, який Бог – Отець, Син і Святий Дух – бажає здійснити і вже здійснює».
В кінці аудієнції, звертаючись до віруючих на різних мовах, Папа Франциск попросив молитися за майбутній візит до Туреччини, який буде мати характерний екуменічний та міжрелігійний дух:


«Прошу всіх молитися, щоб цей візит Петра до брата Андрія приніс плоди миру, щирого діалогу між релігіями і згоди всередині турецької нації».

За текстами Радіо Ватикану

Немає коментарів: