субота, 13 квітня 2013 р.

Зустріч з папський нунцієм Томасом Галліксоном

Побувала на зустрічі з апостольським нунцієм Томасом Галліксоном. Візиту Папи в Україну цьогоріч не буде. Нунцій молиться про стабілізацію політичної ситуації в країні, щоб ця подія врешті стала можливою. Вважає, що українці потребують зцілення історичної пам'яті та примирення із тими, хто несе ворожий спадок. Закликає дбати про майбутнє дітей та служити дітям вулиці. Після фото трошки цитат.



Хто такий нунцій? - постійний або тимчасовий посол Престолу до країни та церкви.
 
- Що робить Томас Гелліксон в Україні?
 
- Ні в одній країні світу, де я(Т.Г.) був немає такої потреби, щоб зцілювати історичну пам'ять людей. Бо сьогодні існує необхідність примирити людей із різними поглядами. Ситуація на волині 70 років тому, голодомор ніколи не можуть бути зцілені просто так, але люди мають виходити назустріч один одному.
 
Моя вчителька української мови каже, що люди мають так багато болю, що маємо бути з ними обережними. Бо навіть в сім'ї діти не можуть порозмовляти щиро з батьками. Треба говорити обережно, бо такий сильний біль. Маємо цим людям служити.
 
Історична справедливість - дуже важлива у зціленні ран людей. Ми не можемо вирішити усіх історичних проблем.
 
Але хочу сказати на прикладі Палестинського конфлікту. Минулого року в Зарваниці був автор Шокур. Він написав кілька книг про арабів-палестинців та ізраільтян. З Палестини вигнали ізраїльське населення - зі своєї ж землі. Шокур впродовж років шукав дружби з арабами-палестинцями - представниками народу, який гнав його і його близьких зі своєї землі. Він шукав примирення. Якщо це можливо на Святій землі, то це можливо і в Україні.  
 
- Що Ви плануєте робити для міжконфесійної співпраці?
 
- Багато молитись і поститись. Легко подружитись з собакою. З людиною це не так просто. Є така історія-анекдот: Одна жінка йшла дорогою і впала в глибокий сніг. До неї підійшов священик і витягнув з завалу. Поблагословив, перехрестив. А жінка каже, що дякує, бо саме біжить на мессу до костелу. Батюшка розвів руками - католичка? І вкинув її назад у сніг.
 
Не робіть цього. 
 
- В Україну проникає тенденція одностатевих шлюбів. Як реагувати на це?
 
- Шлюб і сім'я ще ніколи не були під такою загрозою, як сьогодні. На заході основні ЗМІ намагаються перешкодити церкві говорити правду про аборти та традиційні робини. Наприклад, у Парижі, коли була велика акція на захист традиційної родини, великі ЗМІ не захотіли про це говорити і показувати. Те ж саме в США. Тут(в Україні) ще спостерігається якась підтримка традиційних шлюбів.
 
Нещодавно я розмовляв з однією дівчиною, яка казала, що тут жахливі чоловіки. Але я їй сказав, що не гірші ніж у будь-якому іншому місці. Але це не причина, щоб не виходити заміж.
 
Звичайно, є серйозна проблема із алкоголізмом, наркоманією та розпустою.
 
- Що Ви думаєте про ювенальну юстицію, яка діє на заході? Як у нас?
 
- Важливо розуміти, що у центрі цих дискусій загроза дитині, яка не досягла 18-ти років. Часто родини мають проблеми з дітьми. Але дуже часто це через те, що діти не мають належних умов життя та освіти, яка б дозволяла розвиватися.
 
Мій  брат в США має хворі кінцівки і йому допомагають жінки. Більшість із них мають проблеми в родині. Мають 2-3 дитини і не мають чоловіка, або мають чоловіка, який не працює і чинить насильство в родині. Одна з цих жінок зіткнулася із кримінальним правосуддям. Але коли дитину забрали у в'язницю, ситуація тільки погіршилася. А жінка ще мала дома доглядати інших дітей і мала чоловіка-неробу.
 
Ми не знаємо, що робити з нашими дітьми. Один мій знайомий просто вирішив і допомагає дітям вулиці. Ми думаємо, що мусимо мати сертифікат, щоб допомагати іншим людям. Але це не так.

Немає коментарів: