пʼятниця, 8 лютого 2013 р.

Вся королевская рать

Стрічка, знята за романом американського письменника Роберта Пенна Уоррена.
 
Історія губернатора Луізіани Хью Лонга, який жорстокістю та хитрістю намагався втриматись при владі. Реальна історія, яка закінчилася передчасною смертю губернатора та ще двох людей з його оточення. У змаганні за політичну перевагу в Лонга привселюдно стріляє лікар, якого губернатор хотів поставити керівником благодійної лікарні - установи, яка, за планами, мала послужити рейтингу можновладця. Такий, на перший погляд, гуманний спосіб прислужитися народові стає для Лонга жорстоким приводом до загибелі.
 
Жоден, навіть найбільш гуманний засіб, втрачає сенс, якщо його використовують із нездоровими мотивами.
 
Сумна сторінка історії місцевого управління США. В країні, де ще два століття тому методи правління будувалися на християнських, часто пуританських принципах, переживають біль від приходу цинічних героїв, ладних навіть диявола ув'язати у свої політичні викрутаси.
 
Герой стає повчальним, ледь не хрестоматійним, прикладом для своїх колег, які прощаються із глядачем, докоряючи: "А ми знову відійдемо, щоб понести відплату перед всемогутнім Часом".
 
Влада - це великий дар, вміння втриматись при владі - величезне мистецтво, здатність владарювати так, щоб під вінець не осоромити Творця - дана лише тим, хто тримається Його у найменших своїх справах. Проте де навчитися цього мистецтва гідного правління?
 
Як свідчить історія, Хью Лонг не був людиною, яка не знала про високі принципи. Він навіть навчався у богословському університеті та отримав фах юриста в університеті Нового Орлеану. Мав юридичну практику. Мріяв навіть стати президентом Америки. Проте втратив життя і добру славу через банальну, а може, як на щодень, дрібну прогалину у чистоті методів мотивації.
 
Ось така політика... 

Немає коментарів: