неділя, 23 жовтня 2016 р.

Про любов врівноважену. Недільний перегляд польського фільму

Я навіть не запам’ятала, як називається стрічка. Просто в кабелі транслювали фільм на польському телеканалі і я його подивилась. Це фільм про врівноважену любов, яка сильніша за все.

Герої стрічки – звичайна польська родина, яка має 5 дітей, трохи речей, та любить псів і котів аж настільки, що відправляється з ними у подорож у маленькому позиченому бусику не найновішого випуску. Їхнє завдання – переїхати з села, де є ферма і дідусь пасе стадо овець до Варшави. У столиці тато купив будинок. Домовлявся з власником на віддалі. Бачив фото домівки, проте не бачив справжнього дому.

Родина довго добирається вузькими польськими дорогами, тато часом втомлюється, тому мама сідає за кермо буса. А одного разу їх навіть спиняють патрулі, бо через втому машина їде так, ніби за кермом хтось трохи випив. І ось, коли вони приїздять до будинку на фотографії, кружляють кілька разів навколо вказаного дому, а потім виявляється, що там живуть інші люди. Згодом мешканці хати на фотознімку вказують родині інший дім – старий і недоглянутий, а ще згодом виявляється, що батька родини ошукали, і що сім’я тут буде жити. В старому, недоглянутому домі.

Ця історія цінна, бо в Польщі, так само, як і в Україні люди, що купують нерухомість, бояться, щоб їх не ошукали. А ще тим, як в ній показано здорові і цілісні відносини в  сімї. Бо дружина, яка прожила з чоловіком не один рік спільного життя, народила йому 5 дітей, не влаштовує істерик, скандалів, не подає на розлучення, навіть не демонструє свого незадоволення. Вона просто залишається теплою, люб’язною та гарною дружиною для свого чоловіка. Вона каже йому, коли намагаються з’ясувати, що з їхнім домом, щоб шукав шляхів вирішення, подумав про нічліг для дітей. Але його не нищить. І коли отримують не те, чого чекали, займаються не чим іншим, як сідають у коло, роблять смачний обід і продовжують одне одного любити.


Прекрасна ніжно оперта любов. Без інтриг, істерик і зрад. Щира.  

Немає коментарів: