середа, 24 серпня 2016 р.

День Незалежності-25 по-вінницьки




Я вже давно, навіть не пам’ятаю коли святкувала День Незалежності України у Вінниці


У Києві щороку ходила на Майдан Незалежності, фоткалась з перехожими, кульками. На «пікові» заходи параду техніки, здається, не потрапляла ніколи. Чи, може, вже не пам’ятаю. Колись була на цьому фоні потрапила на «День Незалежності» Білорусі, але зясувалося згодом, що їхній «День Незалежності», це трохи не те, що в нас, коли відзначається дата звільнення від гніту Радянського Союзу. Певно, тоді, мала шанс насправді усвідомити, що у нас класне свято День Незалежності. Справжнє. 

У Вінниці свято цього року було більш-менш затишне, трохи комфортніше за ті «Дні міста» чи «Дні Європи», які мені доводилося бачити. Не так багато акцій, але гарні креативні майданчики, де люди беруть активну участь. В одному місці зі стрічок люди складали карту України, в іншому одягали великі вінки для фотознімку, вранці був парад велосипедистів у вишиванках, в парку малювали прапорці дітям на руках та щоках, якісь картинки з дівчатами у вишиванках і яскравих костюмах, щоб біля них сфотографуватись, досить стриманий, але зі смаком виконаний концерт на сцені біля міськради. Між офіційно і стильно. Мені сподобалось.

Наші вінницькі люди теж відрізняються від наших київських. Крутилась на вулиці біля майданчиків, де торгували сорочками, сиділи на лавочках – не чула ніде ніяких закликів, навіть «Слава Україні!» ніхто не вигукнув ні разу – люди спокійні та задоволені, прості. На гойдалках діти в національних костюмах, біля майданчика з гірками тітки у віночках грали настільний баскетбол, в транспорті тихо і лагідно. Атмосфера домашня і без закликів, надриву, активних емоцій чи шуму. Навіть вуличні гітаристи губилися в натовпі. Хоча сьогодні замість «Кварталу, ветер северний» співали українською. А так загалом, як в неділю, тільки всі у вишиванках. ПТС-ка 5 каналу, яка до вечора стояла біля «Башти» цікавила людей – казали: «о, щось транслюватимуть».

Безкоштовного проїзду в транспорті цього разу не було :) Але були немісцеві пасажири, підозрюю, київські :) на фонтані було багато людей – бачила з вікна транспорту, коли їхала через міст. Кажуть, нова програма, святкова. Ну, якось так.

Перед Днем Незалежності в Вінницю поприїжджали представники влади на місцях з Польщі, Молдови та Чехії.

Про Президента Польщі на київському параді – думаю, приїхав трохи і як миротворець. Щоб українці на заході не боялись поляків. Сподіваюсь, це заспокоїть напружених щодо польського питання у Львові та околицях. У Вінниці, до слова, поляки також під час офіційних зустрічей нагадували, що Польща в 1991-му була першою країною, яка визнала Незалежність України та цитували мислителя, який сказав, що незалежність Польщі та України служать одне одному.

Трошки фоток.
Взяла сьогодні участь у акції на ковзанці "Льодова Арена" у Парку Горького  - там у свято 24 серпня відвідувачів запрошували прийти у вишиванках.  













Немає коментарів: