неділя, 1 травня 2016 р.

Про пророків у Святому Письмі



Бог покликував у пророки за власною волею, незалежно від особистих заслуг людини. Пророки були різного віку й соціального становища. Ісая був аристократом, Єремія та Єзекиїл – священиками, Самуїл – левітом, Амос – пастухом. Кожен пророк був певний свого покликання; обдарування-харизми надавали йому сміливості авторитетно говорити про Бога, який часто чудами подтверджував його послаництво. Однак харизми не належали до постійних обдарувань у пророків; вони діставали їх тільки тоді, коли промовляли в імені Бога… Від VIII ст. зявляються вже великі пророки-письменники.
(З коментаря І. Хоменка вид. отців Василіан 2008)

1Сам. 10.1 Помазання Самуїлом Саула
Тоді Самуїл узяв посудину з олією й вилив Саулові на голову, потім поцілував його й промовив: «Оцим Господь тебе помазав у князі над Ізраілем, своїм народом! Прав, отже, над Господнім народом і визволь його з рук ворогів його навколо. Ось тобі знак, що Господь тебе помазав князем над своїм наслідцям.»

1Сам. 10.5-6
Потім прийдеш на (Гівеа), горбок Божий, де живуть філістимляни, і як будеш увіходити в те місто, зустрінеш там гурток пророків, що сходитимуть із узвишшя, і перед ними гарфа, бубон, сопілка й гусла; пророкуватимуть саме в захваті. Тоді зійде на тебе дух Господній, і ти будеш пророкувати з ними, і перетворишся в іншого чоловіка. І як ці знаки здійсняться на тобі, чини, як тобі вийде на руку, бо Бог із тобою.

Немає коментарів: