субота, 25 квітня 2015 р.

Психотип фінансового менеджера. Олексій Геращенко. З курсу «Фінансовий менеджмент» від Prometheus.

Фінансовий менеджер – це особливий психотип. Не кожній людині підходить ця професія.
Не кожна людина зможе нею добре займатися. Так само, як людина, яка найбільше, можливо, підходить до цієї професії, вона може бути не надто успішною в якихось інших сферах.

Адже фінансист – це акцент на результат, на кінцевий результат у вигляді задоволеності акціонера, у вигляді віддачі на його інвестиції, це дуже велика системність, здатність осягнути надзвичайно великі, потужні обсяги інформації і це розуміння сутності бізнесу і погляд у майбутнє – як бізнес буде розвиватися, що ця точка, у якій ми знаходимося сьогодні – це лише окрема точка. І ми лише фіксуємо, що маємо на сьогодні, але не задля того, щоб довгий час тут зупинятися, а щоб іти надалі, іти у майбутнє.

Відповідно, слід тестувати себе, наскільки це є ваша професія. Якщо вона є ваша, можливо, ви зможете себе тут знайти, якщо вона є не ваша, то це означає, що в якихось діях, проектах, вам потрібен буде інший член команди, з функціями, можливостями, специфічним складом характеру і розуму, який найкраще підходить для роботи з фінансами.

Ніхто не думає так про власника, як фінансист.
Іцхак Адізес пише про ефективність і результативність.
Ефективність – коли ми робимо все правильно, чітко і напевно це нам може принести результат, але не гарантовано.
Результативність – йдеться про безпосередньо досягнення результату, який ми запланували і правильно ми все робили чи ні, це неважливо.
Коли ми подивимося на приклад тих чи інших військових баталій, то часто можемо побачити ситуації, коли військовий не діяв згідно військового мистецтва, а тим чи іншим чином відхилився від правил і отримав результат.
Ефективність і результативність – дві функції, які ставляться в конфлікт.

Згідно з Адізеса існує помилка ставити в одному кабінеті фінансового директора і головного бухгалтера. В більшості українських компаній є фінансовий директор і йому підпорядковується головний бухгалтер…  і ті, і ті люди працюють з цифрами, з фінансовою звітністю, з великими масивами інформації і здається, що вони мають бути разом.

Ця схема не є правильною згідно Адізеса – він каже, що ми змішуємо ті речі, які змішувати неможливо. 
Бухгалтер дивиться  на те, що сталося раніше і аж до сьогодення. 
Фінансиста минуле цікавить лише з точки зору того, чи несе воно вплив на майбутнє. Його цікавлять плани, стратегічні плани, розподіл відповідальності, оцінка, контроль, але це все з точки зору досягнення у майбутньому результату - чи всі ці дії які ми робимо, забезпечить потреби основного клієнта фінансиста – власника.

Немає коментарів: