пʼятниця, 6 лютого 2015 р.

Радість, яка приходить тихо. Як я займалася акцією "Почну Новий рік молитвою"


Сотні статусів із унікальними ялинками з різних куточків світу, фото кольорових іграшок, які можна виготовити прямо в себе на кухні, рецепти присмак до святкового столу, відео ролики про казку Різдва та мультики про пригоди Сантаклаусів. Приблизно так виглядала святкова акція «Почну Новий рік молитвою», яку впродовж двох місяців проводила разом з Католицьким Медіа-Центром. На перший погляд, простенька розважальна тусовка у Фейсбуку та ВКонтакте, насправді мала шляхетну мету – зробити людей добрішими, щасливішими, просто справжніми. Такими, якими були у дитячі роки, коли водили хороводи навколо ялинки і малювали фарбами іграшки.

Адвент – це особливий час радісного очікування на Різдво. Але не кожному вдається бути до кінця щасливим у цей період чекання. Ну бо хто любить чекати. Тим паче, коли знаєш, що ось ще трохи і бамкне новий рік життя і всі нагадають тобі, що став ще на рік старішим. Думаю, людям дуже потрібні ялинки – це потреба їхніх почуттів і природи – дивитися на ялинки, шукати в них нову і нову красу і мріяти. Про чудо, яке обов’язково приходить.

Дуже цікаво, що разом із он-лайн акцією «Почни Новий рік молитвою» вперше запрацював проект новорічних історій, куди люди із різних куточків України надсилали свої твори. Це авторські роботи про любов, тепло, надію та чудеса у Новий рік та Різдво. В них було дуже багато життя. А це саме те, що завжди актуально і усім потрібно.

Одночасно із історіями, фотографіями про ялинки та приготування до новорічних святкувань з різних куточків землі учасники акції могли подорожувати із персонажем Святим Миколаєм. Це був герой, який допомагав ретельніше приготуватися до Різдва, нагадував про необхідність робити вчинки милосердя, спілкуватися з родичами та друзями, ходити до сповіді, співати пісні Адвенту. Завдання від Святого Миколая учасникам акції придумувала творча група у складі священиків, монахинь та мирян, які, пропонуючи завдання, зобов’язувалися і самі їх виконувати.

Акція тривала з середини листопада до середини січня. Переможці конкурсу різдвяно-новорічних історій отримали солодощі, а володарка першого призу – овечку у кольорах синьо-жовтого прапора, як символ пастви, слухняної своєму Пастирю. Так випадково склалося, що вівцю на 2015 рік автори гороскопів зробили символом року. Оскільки християнська традиція не визнає гороскопів, а більше того – називає віру в гороскопи гріхом, впродовж усіх двох місяців учасникам нагадувалося, що овечка – то давній Біблійний символ. Читаємо про нього в Слові Божому зі слів Ісуса: «Я – двері для овець. Хто ввійде через Мене, увійде, вийде і знайде пасовисько». Дуже сподіваємося, що за два місяці роздумів і пережиття ялинково-різдвяних свят учасникам вдалося відкрити для себе рясне пасовисько, повне душевного миру і Божої любові.

Слід зазначити, що у більш простій формі акція «Почну Новий рік молитвою» діяла у Фейсбуку з 2011 року у вигляді сторінки, яку уподобали кілька сотень відвідувачів. У різдвяно-новорічні свята 2014-2015 років читати щодня новини, які віщують радість свят могли кілька тисяч людей із України, Росії та Білорусі. Сподіваємося, у майбутньому, починати в особливий спосіб рік захочуть десятки тисяч людей із різних країн та континентів. 


Напередодні Різдва та Нового року на он-лайн сторінках акції публікувалися місця та час особливих для такого періоду зустрічей, молитов і поїздок. У майбутньому подібна сторінка зможе стати також майданчиком обміну враженнями від спільних зустрічей та святкувань, наповнених миром та любовю. 

Почитати історії, які надсилали автори-учасники конкурсу "Почну Новий Рік молитвою" можна прочитати на сторінці rizdviani.blogspot.com 

Немає коментарів: