вівторок, 5 лютого 2013 р.

Любовь приходит тихо. Серіал

За два дні переглянула усі 9 серій фільму, знятого за романом Дженет Оук. Захопливі історії поколінь, які переживали різні, часом дуже непрості, часи, опираючись на вічні цінності.
 
Діти, які повторюють історію своїх батьків, батьки, які мудро виховують своїх дітей. Родини, які гідно переживають втрату близьких їм людей та через біль пізнають мудрість Бога. Досвід внутрішніх конфліктів та збудування авторитетів. Проблема невідворотності важких подій, та необхідність достойно переживати випробування.
 
Цікаво було спостерігати за порядком, у якому розвивається історія родини. Напочатку любов поєднує двох людей, які відкривають один одного заради дитини. Згодом діти стають тими, хто відкриває любов людям, які не мають сімейного затишку.
 
Після виїзду із дому батьків діти оселяються в новій землі, освоюють її, будують дім, у ньому - служать робітникам, яких найняли до себе працювати. А також роблять речі, яких не бачили в домі батька - будують дружні стосунки із іншими народами - племенем індіанців. Вчать їхніх дітей грамоті та руйнують стереотипи про ворожість між людьми різних рас. Інтеграція цінностей, збудованих у тісному родинному колі, у світ.  
 
Сім'я, в якій доля змушує пережити зустріч дитини-сироти із прийомною матір'ю - дружиною батька дитини, у майбутньому - отримує здатність до усиновлення та виховання чужих дітей.
 
Дитина, яка виросла у сиротинці та потрапила у здорове середовище, де її прийняли, зрозуміли та полюбили, у дорослому віці - займається сучасними словами громадською благочинною діяльністю,  коли захищає хворих на холеру.
 
Важкі ситуації життя не вбивають людину, роблячи її агресивною до суспільства, а навпаки виховують та служать збудуванню віри.
 
Надзвичайно цікава історія дівчинки-лікаря, яка у прийомній родині не лише навчилася цінностей  тих людей, які її виховували, а й змогла віднайти себе у історії батьків, які дали їй життя. Героїня наважилася отримати медичний фах всупереч тому, що у селі, де вона жила, не приймали, що жінка може працювати лікарем. 
 
Історія виховує у ній здатність виходити за межі традиційних понять середовища та  робити більші справи, якими благословляє її Бог. Дівчинка самотужки із книг вивчає медицину. А згодом - коли утверджується у переконанні, що попри нерозуміння оточення таки хоче бути лікарем, провидіння приводить до неї людину із міста, де жили її батьки. І та радить, як виїхати із прийомного дому та отримати омріяну освіту. Ця освіта стає фундаментом для служіння людям у інших місцевостях, куди потрапляє.
 
Більше того - людина, яка віднайшла своє покликання, отримує владу - лікарка стає порадником для мера міста. Рятуючи людей від холери, жінка з'ясовує, що збудником хвороби стала вода із місцевих колодязів, тому іде до керманича вимагати комунального порядку. Мер прислухається.
 
Цікавий у фільмі образ шерифа. На різних етапах історії роль захисника порядку виконують люди із благочестивим характером. Які є прикладом справедливості, часом навіть милосердя. Виховання справедливою любов'ю. :)
 
Ну і, звичайно, захопливі історії кохання. Точніше любові, яка укріплюється з віком та стає джерелом любові для нашадків. Приходить тихо. Проте надійно. Любов, яка не минає. Плідна любов. 

Немає коментарів: