середа, 13 лютого 2013 р.

Поп. Цікава деталь у стрічці - роль актора-зірки

Дивилась фільм "Поп" режисера Володимира Хотиненка. Цього разу не відчула, що маю писати ідеологічну рецензію. Насправді класна стрічка про священика, який у роки війни служив людям, не зважаючи на те, на чийому боці - радянському чи німецькому вони воювали. Віддав роки життя, пройшов крізь випробування та залишився вірним Творцю. Фільм, який насправді варто подивитися кожному.
 
Напишу про деталь - акторську роль Ніни Усатової, яка у фільмі зіграла матушку Алевтину. Річ у тім, що під час перегляду постійно відволікалась, бо дивилась на неї, як на актрису, яка грала у багатьох відомих фільмах. І замість дружини священика бачила відому жінку, яка потрапила у гармонічну історію. І грала, ніби, гарно. І роль цікава. Але після смерті Алевтини - тобто з моменту зникнення з екрану відомої акторки, я, як глядач, історію відчитувала переконливіше.
 
Після перегляду розважала над темою відомості. З одного боку, важливо, щоб центральну роль у фільмі виконувала людина, як вміє майстерно передати настрій. Зірка у будь-якому проекті - це бонус для піарників. Бо нерідко глядачі добирають кіно для перегляду за акторами, імена яких читають у анонсах. Відомі і улюблені обличчя викликають позитивні емоції. І заради цього чимало людей роками працюють на свій яскравий імідж. Водночас нове, але ще маловідоме обличчя, часом може забезпечити більш комфортну атмосферу, якої потребує людина.
 
Бо якби Алевтину зіграла інша, не відома для мене жінка, переконана, що уважніше вглядалася б у її образ. Бо тоді виникає бажання придивитись і вдуматись. Не заважають стереотипи, коли певне враження про героя змушує очікувати від нього відомих раніше реакцій.
 
Хто б краще зіграв Алевтину - Усатова чи інша, не так розкручена, актриса, видніше режисеру. Переконана, що він думав, перш ніж запрошував людей у свою стрічку.
 
Але мій висновок наступний. Якщо подивитися на зіркову проблему у контексті творчого рішення - для телепрограм, політики, шоу-бізнесу - нова талановита кров не менш важлива за досвідчених зірок. останні, як відомо, беруть за свою роботу великі гроші та нерідко є  непростими у співпраці. Хоча залежить від характера конкретної людини і ситуації.
 
Ідеальна ситуація - зірка із серцем початківця і початківець зі здібностями та амбіціями зірки. Але оскільки ідеалів не існує,  успіх тієї чи іншої справи залежить від харизми менеджера. Він мусить відчути, який засіб кращий для того чи іншого продукту.
 
Мій меседж - як до зірки, так і до скромної маловідомої особи - ти є цінним, якщо з'являєшся у потрібній ролі у потрібному місці. А останнє - справа долі та результат вічного пошуку. 

Немає коментарів: