субота, 26 лютого 2011 р.

Роздумувати варто! Про особливості людського мозку.


У роздумах бере участь увесь мозок і серце, а у вивченні – тільки ліва півкуля мозку.

Місійний мандрівник Марк Вьоклер наводить значення слова «роздумувати» за Універсальним довідником Стронга. Іврит та грецька мова мають кілька слів, від яких походять «роздумувати» та «роздуми».

Шепотіти, говорити з собою вголос, говорити, розмовляти, теревенити, лепетати, спілкування, бурмотіння, бурчати, рев, нарікання, дзижчання, нотні записи, вивчати, розміркувати, обдумувати, уявляти, молитися, молитва, роздуми, присвячення себе.

Із цього багатого переліку до функцій лівої півкулі належать: вивчати, обдумувати, бурчати, говорити, розмовляти, спілкуватися. (Як відомо, до функцій лівої півкулі належить мислення і мова).

Тим часом функції правої півкулі: уявляти, нотні записи, нарікати, лепетати. Образи, музика і емоції – це також функції правої півкулі.

Якщо ж подивитися на означення, які асоціюються із серцем – то це молитва, молитися, посвячення, розміркувати, роздуми.

Результатом роздумів є відкриття таємниць буття, які ми не бачимо на перший погляд, і які не отримаємо внаслідок просто лише дублюючого вивчення. І саме від тих, хто роздумує, у світ приходять нові ідеї, революційні відкриття та потужні зміни.

Мало почути інформацію, вкинути до лівої комірки мозку, та банально передати її іншим. Варто ще й знайти для неї час і місце та подивитися на неї серцем, захопитися нею та затриматись у пізнанні її покликання. Або просто викинути на смітник, з’ясувавши її нікчемність, якщо під час світлих роздумів виявиться, що це дійсно так.

Цікаве спостереження – коли до мого мозку потрапляє забагато фактичної інформації, за якийсь час мозок починає давати знак про своє перенаповнення та навіть боліти. Натомість роздуми у співзвуччі із серцем ніколи не обтяжують. Тому, напевно, і кажуть, що людське серце – не має меж. Те, що не вміщається до правої півкулі мозку, помножує насолоду для захопленого серця. А насолоди ж забагато не буває :)

І так, як логічну - ліву півкулю мозку - тримає під міцним контролем людина, то через серце і праву півкулю говорить сам Бог. І таким є Його по-Біблійному «тихий внутрішній голос».

Мало знати – варто пізнати. Мало отримувати – варто цінувати. Мало бачити, чути, читати – варто захоплюватись, насолоджуватись, творити... Хіба не так?

Немає коментарів: