вівторок, 11 травня 2010 р.

Ирвинг Стоун. Страсти ума или жизнь Фрейда

Наприкінці своїх днів Фрейд порівняв себе з Мойсеєм. Котрий вів народ до Землі Обітованої, а доходити до краю доручив іншому. Чи справді психоаналітика за методикою Фрейда є обітованою для людини, яка не може дати раду своїм психологічним проблемам?

Якщо відкинути метод гіпнозу, який зневолює пацієнта, котрий дозволяє відважному фахівцеві маніпулювати психікою хворого, окрім цього пробачити Фрейду його настільки міцне захоплення своєю теорією, що узагальнив психічні біди людини до єдиної причини в сексуальності, можна отримати більш чисту і приємнішу психологію, котра дозволяє людині трохи більше пізнати себе. Але вже швидше за Фромом чи Карлом Юнгом.

Людська психіка – то надто важко, щоб її могла зрозуміти людина. Завдяки Фрейду ми дізналися, що у людини існує свідомість та підсвідомість. І що ці дві товаришують між собою. Що завдяки тому, що психолог може примусити одну віддати інформацію іншій, людина може отримати здоров’я. Хай так. Але не знав наш Фрейд, що відбувається із людською психікою, коли в Святому Дусі її торкається Бог. І з якою свідомістю маємо справу, коли людина після двохвилинного щирого і добровільного звертання до Ісуса Христа ще мить тому ображена на людей, події і увесь світ, встає настільки міцно збудованою, що у вільності іде до іншого в любові і звершує речі несумісні із песимістичною логікою життя.

Що Фрейд робив доброго, то це те, що задавав питання і шукав. Як результат, ще у молодості виявив, що за допомогою кокаїну можна робити операцію на очах, і що якщо уважно придивитися до людини і сказати їй добре слово, можна вилікувати від різних недуг. Дійсно, роздумуючи над тим, що промовляє особа, можна більше її пізнати. А це значить, що зрозуміти, що відбувається в під- (чи без під-)свідомості. Або кажуть, що в іншого в серці. Це дуже важливо. Бо не кожен із нас вміє втішати і слухати.

Хороша думка, до якої спонукає доктор Фрейд, це що батьки мають оберігати своїх дітей. Від порнографії та розпусти і вчасно з культурою розказувати про те, що вони – плід любові мами і тата. Бо що довше людина живе в чистоті, не піддається сексуальним спокусам та тримає цноту до шлюбного часу, то довше й надійніше прослужить її психіка. Дитяча й недитяча.

Немає коментарів: