четвер, 19 лютого 2009 р.

Порятунок собак у Сараєво

У спадок від воєнних дій у Боснійському місті Сараєво залишися бездомні пси, які бродять вулицями міста.
У період бомбардувань у столиці Боснії чимало домашніх тварин, власники яких втекли із міста або загинули від бомбардувань, стали бродячими. Чимало – досі залишились на вулицях міста. Силами міського департаменту Сараєво щодня вбивають до чотирьох тисяч собак. Більшість псів – породисті і раніше мали власників. Аби голодні бездомні тварини не кидалися на людей, чимало собак спеціально оснащені люди душать дротами на вулиці, або садять у спеціальні клітки. Там тварини помирають від голоду. У виснаженій країні немає ресурсів, щоб прогодувати і зігріти людей, які потерпають від безробіття та не мають де жити. Тому – далеко не до захисту тварин. Рятувати належить людські життя і здоров’я. Більш гуманні методи зменшення популяції собак у Сараєво намагаються запровадити фахівці Британської групи RSPCA. Вони привозять до Боснії спеціальні засоби, які допомагають без надмірної жорстокості відловлювати та стерилізувати собак. Оберігати собак вчать дітей.
Виникає питання – можливо, людям варто добре подумати, перш ніж приручати або виводити новий вид тварин? Може не всі тварини, які є в природі, призначені для того, щоб жити з людьми і розділяти злигодні та нещастя?
В Україні, дякувати Господу, не було воєнних дій. Проте тими ж столичними Київськими вулицями зграями ганяють пси – чимало – із нашийниками, які колись давно вчепили люди-власники, є породисті та ручні. Їхній дім – вулиця. Вони потрапляють під колеса автомобілів, отруєні їжею зі смітника, вибачте, блюють, під під’їздами. Відзначу лише, що в тому ж поствоєнному Сараєво, як можуть, але відловлюють тварин, стерилізують та забирають із вулиць. У нас – пси кидаються на людей, бігають зграями та навіть не мріють про собачі інтернати.

Немає коментарів: