понеділок, 2 лютого 2015 р.

Часом треба підкрадати чоловіків, бо на золоті сплять. Про розсудливість. Брат Петро Куркевич


Існують дві такі вади, які можуть бути схожі на розсудливість – хитрощі і тупість – не розсудливість. Коли хтось погружений в лінощах, то він є дурний, він не хоче бути розсудливим. Але хтось інший хоче шарити, хоче думати, хитрити. Чому це вада, хоча має всі симптоми начебто розсудливості. Тому що мета погана. Розсудливість завжди має добру мету. Тобто мета має бути достойна, навіть якщо вона суто земна в природній розсудливості. То мусить бути етична, моральна, добра. Не має бути корисна для мене, тільки згідна з честю, з гідністю.

Бо різна буває розсудливість.  Жінка підкрадає гроші в свого чоловіка, щоб давати бідним. У них є в надлишку, багато, купа грошей, але чоловік не погоджується допомагати бідним. Таку ситуацію мала між іншим королева Єлизавета Угорська покровительниця Третього францисканського ордену.  Її чоловік, він був гра якийсь заборонив її допомагати бідним, а вона все ж таки лукавила. І що це було – чи це була хитрість чи розсудливість? – це точно була розсудливість.

Коли є мета висока і ніхто не є пошкодований, нікого це не бє, то треба допомагати бідним. Стосувати тоді хитрості.

Якщо слухають нас пані, які мають багатих чоловіків, які не хотять, щоб давали на церкву, не хотять, щоб давали на бідних, я думаю, що мають тоді право підкрадати, бо це і так будуть копійочки, а чоловіки на золоті сплять – правда?


Так що треба. І це є розсудливість в такій ситуації.  

З ефіру Радіо ""Марія"" http://vk.com/typalska?w=wall13527591_4540%2Fall

Немає коментарів: