неділя, 15 квітня 2012 р.

Великодні проповіді в Польщі очима служби новин каналу TVN24

        

Сьогодні переглянула новини, які виходили у Великодні дні у Польщі(7-8 квітня). Журналісти новин розповідають, що цього дня святкують католики та протестанти, роз’яснюють глядачам суть свята та біблійне значення символів, та деталі літургії. Натрапила і на ось цей сюжет в вечірніх новинах на опозиційному каналі TVN24. Називається Святкування Великодня - “Wielkie świętowanie”

Для тих, хто зовсім не розуміє польської мови, наскільки змогла, переклала.

Гучні алілуя, співи, дзвони, вуличні процесії, бо в гробі вже пусто. Католики і протестанти святкують Воскресіння Христа. Вірні діляться крашанками, вітаннями і частуються свяченими стравами. Священики – закликають до потужної переміни життя.


Від темряви до світла – так, як під час вчорашніх вечірніх обрядів та літургії світла. Для християн це символізує завершення Великого посту та повернення до того, що найвище. Порожній гріб Ісуса згадують усі древні та сучасні пророки, як приниження і пустку. Тоді як під час пасхальних процесій до вірних приходить радість. Через музику органів і гімн «Тебе, Боже, прославляєм».

Ніхто з людей не житиме на землі довше години своєї смерті, а Христос – так вчинив і Він живе. До такого усвідомлення закликають у більшості храмах Польщі. Як, наприклад, в Євангельсько-усбургських. Тут проповідують про Воскресіння і дар переміни життя:
«Попросимо доброго Бога, щоб силою Воскреслого перемінювались також наші будні»
Сьогодні ця тема – основна під час проповідей – як жити і змінювати своє життя:
«Наше життя має сенс тільки тоді, коли дотримуємось слова – яке даємо Богові і людям»

Про зрозуміння сенсу людського буття говорив також митрополит Варшавський, про сенс суспільного життя та політики:
"Як же часто втрачає вона (політика) своє значення, стає забавою дорослих людей, боротьбою не лише на словах, а й боротьбою один проти одного. Без поваги до ідеї братерства."

Єпископи сьогодні багато говорили про батьківщину і народ, про загрози, які висувають різні особи і ситуації:
"Часто намагаються просунути ідеї, що зараз не час думати про народ, дбати про народ, насміхаються над народом."

Єпископ польський проповідував про взаємини варшавсько-краківські, уроки історії та патріотизм.
«Процвітають у зневазі псевдо поляки» – каже у контексті держави і церкви. « Але хтось за тим стоїть – і хай ніхто мені не розказує, що це випадково – що так розвивається ситуація в Польщі. Антиклерикалізм просувають. Так, просувають, і добре знаємо через які середовища."

Про те, що існує потреба відкривати правду про церкву говорив також митрополит краківський – про те, що досить часто помічає труднощі у будуванні єдності.
"Церква не є власністю пастирів. Церква то справа нас усіх. То спільнота, відкрита для нас усіх."

У продовження митрополит Ольшанський зазначає, що це сатана може спокушати до боротьби з церквою і її духовенством. І тому варто усвідомлювати цю загрозу. Бо тут і тепер справи земні і тимчасові замішані в тому, що вічне.

___________________________________________________________________________

Від себе додам, що після перегляду цього та інших сюжетів, розумію, що у поляків є шанси до чудових змін. Бо для них міцним авторитетом і далі залишається церква. Поляки хочуть чути її пастирів, до єпископів звертаються, як до експертів з політичних, соціальних та моральних питань, а проблеми соціально-політичні тісно пов'язують із духовними процесами, які відбуваються в людині. У Великдень - шукають єдності і моляться про єдність. Усім людом.

Народ, який усвідомлює, що є Хтось більш потужний і вічний має більше шансів до навернення. Адже Пасха - то не лише обряди із кошиками, але й час переміни мислення та початку нової дійсності. Останнє кажу, звичайно ж, в контексті України.

Христос Воскрес!

Немає коментарів: