понеділок, 7 березня 2011 р.

У найближчі 20 років журналістика зникне. Єгор Соболєв. ВідеоТека


Найцікавіші, на мій погляд, думки з відеорозмови Єгора Соболєва:
Мені здається, наша смерть майбутня навіть не в джинсі і цензурі, яка і так вже нас дуже-дуже сильно добиває, а от саме в винаходах накшталт цього клятого хлопця, який створив Фейсбук. Тому що соціальні мережі – це ідеальне медіа, яке не потребує журналістів.

Як зазвичай журналістський редактор вибирає для себе теми: «Так, це не потрібно, бо це занадто розумно», «Це не потрібно, бо це занадто специфічно», «Це не потрібно, бо ми про це вже писали» - нічого не потрібно. Потрібен такий усереднений варіант для усереднених людей, яких не існує. В соціальних мережі кожен за допомогою френдування робить свою газету, яка абсолютно втілює його інтереси.

Будуть окремі журналісти, це навіть не будуть журналісти, а публіцисти. Як в середні віки, коли виникали більш-менш масові явища – газети, були такі публіцисти, які запалювали країну своїми текстами, бо вони там краще за інших розуміли, вони були першими з точки зору думки. Не швидкості, а саме думки. І от я думаю, що будуть потрібні саме такі люди. Насправді я думаю, що це скоріше будуть письменники. І слава Богу. Вони почнуть заробляти нарешті. Не якісь там надумані молоді хлопчики і дівчата, які нічого особливого не вміють, але завдяки тому, що вони журналісти їх чомусь годують бутербродами і платять високу зарплату. Громадянська робота – це розслідувальники. А найнижче звено - рейтери – вони просто будуть вести комусь блоги, писати за когось і це буде їхня робота.

Нова журналістика буде виглядати, як мистецтво. Малювати, щось писати будуть навіть не десятки, а мільйони людей, а професійно заробляти – дуже мало. Для суспільства це буде дуже добре, бо воно буде чудово проінформованим, бо буде мати доступ до чудових представників цієї професії, яка сама по собі не зникне.(Є.С.)

2 коментарі:

LEMAK FOTOGRAPHY сказав...

Ви знаєте Єгора?

Оксана Тупальська сказав...

Знаю як досвідченого колегу, свого часу була у нього на тренінгах. І Вам раджу :)