неділя, 19 грудня 2010 р.

Karol - człowiek, który został Papieżem


Після кількох хвилин російськомовного перегляду відчула, що ріже вухо, тому почала шукати іншу версію. Тому дивилася польською он-лайн. У такому виконанні акторських голосів – фільм милозвучніший. Не пам’ятаю, якою мовою переглядала стрічку минулого разу. Давно це було. Але враження нові. Життя змінюється.

Цікавий момент – коли Кароль вийшов з батьком у напрямку фронту, щоб долучитися до армії, і в дорозі побачив, що батько занедужав – взяв батька на плечі і поніс назад до Кракова, щоб врятувати йому життя.

Тепер - найбільш яскраві цитати:

- Co teraz piszesz?
- Dramat
- Ale o czym?
- О żału

- Що зараз пишеш?
- Драму
- Але про що?
- Про жаль

Кривда, переслідування і злоба існують для того, щоб нас розбити, відібрати нам радість життя і усмішку. Але не дозволь, щоб відібрали в тебе сили, або мрії, або любов – ні в якому разі! Пам’ятай! - Бачиш, говорю тобі про Бога, не промовляючи Його ім’я.

- І не говоріть мені про ту вашу віру!
- Не говорю про віру. Говорю лиш про щастя
- Віра то шаленство і забобон!
- Миліше шаленство від розуму – бо перше походить від Бога, друге – залежить від людини. - То не Біблія, то Платон – отець раціоналізму і концепції ідеального суспільства.

Віра, надія і молитва здатні подолати зло.

- Мене вразила ваша любов, отче. Ненормальна, любов до нікчемних, ницих
- Ти не нікчемний. Біль, який в собі носиш і та чутливість – то твоя душа. Душа, яка так потребує любові, що аж волає. І за всі гріхи – вже заплачено. Ти – вибраний.

Немає коментарів: