середа, 13 травня 2009 р.

Роздуми після нешкільного перегляду роману Толстого «Война и мир». ПАРТНЕРСЬКА ЛЮБОВ

Невозможного нет. Все в жизни зависит от твоего характера. И веры в любовь. (Наталья Ростова. Том 1)

- Я бы так хотела вернуться в ту наивную пору детства. Тогда было так просто мечтать…
- Верь мне, Наташенька, Наивно жить грезами. Жизнь преподносит события куда счастливее любых мечтаний. (Наталья Ростова - Княгиня Марья. Том 4).


Деякі літературознавці повчають, що не потрібно асоціювати автора з його героями, якщо не доведено, що це він говорить про себе. І дуже помиляються.
Я не знаю, що доведено про Толстого, але більш ніж очевидно, що автор жив життям своїх героїв. Принаймні в питаннях любовних.

Творчий Толстой, котрий впродовж усього життя переживав кризу нерозуміння зі своєю дружиною, демонструє відповідь на дилему свого любовного життя.

Толстой – людина творча. Впродовж усього життя багато пише, читає, задіяний у великій кількості літературної діяльності. Його дружина – звичайна традиційна жінка, котрій не цікавий феномен геніальності – вона хоче навчити чоловіка жити правильно – за тими нормами нормальності, які входили у її традиційні уявлення. Толстой, котрий відчуває свою іншість, наділяє однохарактерністю своїх героїв, котрі будують партнерські любовні стосунки. Бо такі його уявлення про щастя.

Андрій Болконський у момент особистої кризи та після розчарувань війною, котра є «забавкою гордих», шукає чогось більш людяного і ніжного і закохується у ніжну та честолюбиву, як і він, Наталю. Ніколєнька – простодушний та несформований юнак закохується у таку ж, яким і він був у той період, чутливу простолюдинку Соню. Натомість після участі у війні, а відтак у період нового особистісного етапу, до якого доріс, Ніколєнька стає тепер вже Ніколаєм і одружується на вольовій Болконській. Бо така жінка стає тепер його рівнею. П’єр, пройшовши випробування, одружується на Наталі Ростовій, котра щойно подолала важкі моменти смертоносної війни. Сходяться усі люди, котрі розуміють одне одного, із подібними історіями і близькими характерами. Такий рецепт щастя пропонує Толстой.

Толстой вірить в любов. Любов партнерську і гідну. Хоч сам її, досконалої, у сімейному житті не досягає.

Немає коментарів: