четвер, 1 травня 2008 р.

ІВАН ДЗЮБА. Микола Хвильовий: "Азіятський ренесанс" і "психологічна Європа"

"Нове мистецтво утворюють робітники і селяни. Тільки з умовою: вони мусять бути інтелектуально розвиненими, талановитими, геніальними людьми" (М.Хвильовий)

Хвильовий ще в 20-му році казав, що ми потребуємо "психологічної Європи" - тобто поведінки, активної до розвитку, до інтелектуального зросту та відкритої до знань. Думаю, немало проблем є і в тіж самій Європі, але зі свідомою психологією - нам варто. Дивує, чи б пак дратує, коли зі співчуттям дивляться на інтелектуальну жінку. Престиж блоднинки (як психотипу) - жінці котлети - чоловікові праця. Їй не годиться - йому ніколи. От і живуть два невігласи. І ростять неприборкане дитя. Не оперуватиму дітьми. Але нам справді бракує Європи - але не калькованої, де такі ж тачки модні і каша з біодобавок, а психологічної, котра вабить до навчання. Не тільки на кафедрі - митники і бізнес, а й там, де є Ньютон, Байрон і доктор Фауст. І теж, до слова, дивує - чому коли говорять про шлях до Європи, у школах вводять курс "Євроінтеграції", замість того, щоб покращити якісно курс зарубіжної літератури чи додати, скажімо, західноєвропейське мистецтво. Як на мене, вчити розуміння прекрасного людину, коли вона вже вчиться в вузі - дещо пізнувато.

Щось надто довго мені роблять закордонний паспорт - неодмінно треба відвідати музей Міцкевича та подивитись італійську оперу.

Немає коментарів: