пʼятниця, 21 грудня 2007 р.

Олена Теліга. Партачі життя

Не маса. Ті, що стоять тут же у підніжжі небосяжної вежі або ще ліпше — вигідно лежать коло неї, ніколи не в стані побачити її найвищого шпиля. Потрібний не лише герой, а й світ вартий його, який не виглядав би як одна суцільна маса льокаїв.

Партачі. Партачі життя, це є ті люди, що не мають звичайної, не геройської, а буденної цивільної відваги, без опертя якої найвищий героїзм зависав у повітрі, не пустивши коріння ані в землю, ані в маси.

Байдужість. Партачі ж життя ображаються лише за себе і то там, де ця образа принесе їм якусь користь, а не погіршить стосунків з потрібними людьми і їхнього матеріяльного стану. Натомість образу іншого, навіть свого приятеля чи однодумця, вони вибачають щедро і легко, цілою душею, не раз поспівчуваючи в очі ображеному, але на цьому те співчуття і кінчається.
Вони вважають, що лихо є не на те, щоб з ним битися, лише на те, щоб його тактовно обминати.

Лідерство. Псуючи життя, поборюючи не живе, а мертве, заплутуючи правду, удосконалившися просто в цьому мистецтві, партачі життя зробили собі з нього свій фах. Партачі життя є завжди елітою, незмінно, після всіх завірюх виринаючи біля нових тронів — все одно яких володарів — і з енергією, не зужитою на абсурд якоїсь ідеї, відштовхуючи навіть тих, що всі свої сили віддали власне цьому, нарешті тріюмфуючому, абсурду.

_________________________________________________________________________

Про Шевченка. Цивільна відвага. Вміння.
Вміння сказати «ні», вміння бути собою, вміння підтримувати людей, вміння сказати в очі гірку правду тим, кому ця правда належиться.

Про Лесю Українку.
Зрештою, не розуміючи добре її творчости, партачі життя підсвідомо відчували цілу її погорду, що жила в ній, до таких, як вони.

Про Миколу Хвильового.
Відчував, що не може бути прекрасною Голуба Савоя, коли люди в ній будуть нудні, несміливі і нецікаві, коли не переродити їх душі так, щоб вони навчилися бачити і шукати в світі і в оточенні ще щось, крім дрібних пліток і власної вигоди.

1 коментар:

Анонім сказав...

Оксаночко, дякую вам щиро за цей запис - мені він дуже допоміг!))